Tips för miljövänlig trädgårdsskötsel

Odlar du dina egna grönsaker? Oavsett om man gör det för att man är intresserad av botanik, eller för att man vill äta ekologiskt, finns det möjligheter att effektivisera sitt trädgårdspåtande ur ett klimatperspektiv. Det mesta handlar om att använda det som naturen erbjuder, och att bjuda in eko-systemet i den mån det är möjligt.

Undvik bensindrivna verktyg

Under ganska lång tid nu har det varit populärt att använda sig av bensindrivna verktyg i trädgården. Visserligen är påverkan på klimatet väldigt liten i förhållande till exempelvis bilkörande, men om du vill odla så miljövänligt som möjligt finns det mängder av bra manuella verktyg att använda sig av. Även elverktyg finns det gott om, som inte anses påfresta miljön lika mycket som förbränningen av till exempel bensin.

Enklare verktyg, så som en häcksax till exempel, finns som bensindrivna eller eldrivna grenklippare men kan med fördel fortfarande göras helt manuellt. Att använda så enkla trädgårdsredskap som möjligt kan till och med förhöja känslan i odlandet.

Bjud in naturliga gäster

Har du gott om nyckelpigor och stinksländor i trädgården? Det är ett bra tecken. Dessa äter bland annat bladlöss, som annars kan livnära sig på dina växter. Ett sätt att borga för en trädgård med många nyckelpigor och stinksländor är att plantera stora, ljusa växter. Det kan till exempel handla om solrosor (som dock kan ha svårt att klara vintrarna), samt att skapa platser där insekterna kan ta skydd och lägga ägg.

Välkomna fåglar

Många fågelarter livnär sig på sniglar och andra insekter – potentiellt sådant som kan förstöra ditt odlande alltså. En återkommande pest för trädgårdsälskare är mördarsniglar, som de flesta fåglar inte finner särskilt aptitliga, men som ibland faktiskt äts upp av dem. På Västkusten rapporterades till exempel att koltrastar åt upp dem – och att fler artfränder har lärt sig beteendet.

Kommentar på detta inlägg

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *