Ostbiten & Ateljé Norrgården

Om du har ett stort intresse för hantverkstraditioner och lokalt producerad mat så ska du besöka Ostbiten & Ateljé Norrgården. Dessa hittar du på gården Granhammar som ligger en bit utanför Örebro. Ostbiten erbjuder ost och mejeri som är lokalproducerad samt att de även har lammkött, nötkött och marmelader. Ateljé Norrgården har ett härligt garnsortiment som är tillverkat av gårdens egna får och getter. Du hittar även ett mysigt café i anslutning till garnbutiken.

Ostbitens gårdsmejeri

Under 2006 startade Karin och Håkan sitt mejeri i Granhammar. Året efter blev de kända i tv eftersom Ernst Kirchsteiger gjorde sitt program ”Sommartorpet” på denna plats. Ladan på gården genomgick en renovering och blev till ett sommarboende. Idag är ladan platsen för garnbutiken och för ett café.  Karin och Håkan har en besättning med fjällnära kor. Av deras mjölk gör de sedan ost. Mjölk från dessa kor är rika på protein men ganska så fettsnål. För att få in det lite mer feta i ostarna så består besättningen även av ett par jerseykor och vill du besöka detta härliga ställe rekommenderar vi att du bokar hotell på www.hotellkarlskoga.se.

De ostar som görs på denna gård har en fetthalt på 17-20% och varannan dag så ystas cirka 500 liter mjölk som ger kring 30-50 kilo ost. Ostar som tillverkas är Fäbodsostar, Kittostar, Vitmögelostar och Blåmögelostar. Det tillverkas även salladsost, delikatessost, färskost och halloumiost. I gårdsbutiken kan den som känner för det smaka och handla ost. Dessutom säljs det marmelad, honung, knäckebröd, rapsolja och te i denna butik. Du hittar även ekologiska köttprodukter från gårdens djur. Bland annat lammkött och nötkött och olika korvar.

Ateljé Norrgården

Här kan du hitta mängder av härligt garn som är tillverkat av djuren på gården.  Bland annat hittar ni här ekologiskt garn tillverkat av får och getters ull. Karin och Håkan visar er mer än gärna vad de har att erbjuda om du besöker dem.  Du hittar även lyxgarner av alpacka, mohair och silke. Det finns även mönster att tillgå, samt ett café i anslutning till garnbutiken.

Övriga aktiviteter på gården

Det finns inte bara butiker och café på gården. Du kan välja att vara med på flera olika aktiviteter. Det finns stickcafé, ostprovsmakning, turridning med häst, ystningskurs och mycket mer.  Om du befinner dig i närheten av Granhammar gård så är det väl värt att besöka detta ställe. Det pågår aktiviteter året om och du kan läsa mer om dem på Ostbiten & Ateljé Norrgårdens egen hemsida.

Kommentar på detta inlägg

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *