Ekologiska Kaffebönor och Livsmedel

Ekologiska Kaffebönor och Livsmedel

Vad innebär ekologiskt och vad innebär ekologiska kaffebönor? Detta skall vi gräva djupare i. För att kunna ingå i kategorin ekologiska livsmedel och ekologiska kaffebönor betyder det att de skall vara rena och naturliga. De skall inte innehålla onaturliga tillsatsmedel. Detta gäller konservering, aromer och färgen. Det ekologiska lantbruket skall inte använda kemiska bekämpningsmedel och ej konstgödning. De klassiska argumenten för ekologiskt består av fem punkter.

Etik,kvalitet,miljö,hälsa och genmodifierade organismer.

 

Varför Använda Ekologiska Kaffebönor

 

Det finns ett par olika argument för att använda sig av ekologiska kaffebönor framför det icke ekologiska. Man skall vara medveten om att det besprutade kaffet inte är ett problem för oss som dricker detta kaffe. De som lider av detta är framförallt naturen och dem som arbetar i detta och som bor intill kaffeodlingarna. Största delen av kemikalierna sitter nämligen i skalet. Den genomsnittliga svensken dricker drygt 93 000 koppar kaffe under sin livstid. Om en person väljer det ekologiska alternativet innebär det att man förhindrar att 19 kilo bekämpningsmedel går ut över naturen. En väldigt hög siffra med andra ord. Ekologisk odling innebär en mindre mängd skogsskövling och har en positiv effekt på klimatpåverkan. Det innebär även en bättre arbetsmiljö för arbetarna när skadorna av bekämpningsmedel blir mindre pga den ekologiska odlingen.

 

Bieffekter av icke ekologiskt kaffe

 

Bieffekterna av att inte odla ekologiska kaffebönor är stor. Kaffe är en stor handelsvara och omsätter näst mest pengar av alla handelsvaror. Endast olja är en större handelsvara. Så av alla livsmedel innebär det att kaffe har den största effekten på klimatet. Så att istället för att beställa det vanliga kaffe paketet så är ett paket med ekologiska kaffebönor ett bättre val för miljön. Sammanfattningsvis finns det många positiva effekter av att välja ett ekologiskt kaffe. Med mer kunskap blir besluten lättare. Kommer du välja ekologiskt kaffe nästa gång du handlar?

Kommentar på detta inlägg

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *