Ekologisk mat i Prag

Ekologisk mat i Prag

Allt fler blir medvetna om vilket ansvar vi har för jorden och miljön. Många tar steget till att bli vegetarianer eller veganer, andra föredrar att välja ekologiska produkter och livsmedel där möjligheten finns. Även när vi är på semester vill allt fler ha chans att välja ekologisk, vegetarisk eller vegan mat. Hållbar turism är ett begrepp som kommit för att stanna. Här tipsar vi om några ställen som erbjuder vegetarisk och/eller ekologisk mat i Prag. Perfekt för dig som vill åka på semester till Tjeckiens populära huvudstad.

Mosaic House

Söker du ett hotell i Prag som tänker på jorden och miljön kan Mosaic House vara ett bra alternativ. Det finns i en byggnad från 1935 som 2013 gjordes om till ett modernt boutiquehotell. Det har hållbara element så som soluppvärmning, elektriska fönsterluckor, energieffektiv belysning. Även vattensnåla toaletter, lågt vattenflöde till toaletterna samt landets första återcirkulering av avloppsvatten.

Jirak och Náplavka

Prags bondemarknader är väldigt populära och besöks dagligen av hundratals kunder som vill kunna handla färska, ekologiska och lokalproducerade livsmedel. Jirak är en ekologisk matmarknad som är öppen fyra dagar i veckan. Det finns också en matmarknad som heter Náplavka som är öppen varje lördag.

Country Life

Den som är intresserad av en ekologisk livsstil som består av mer än bara ekologisk mat bör inte missa Country Life. De har en restaurang som ligger i Gamla Stan och som dagligen serverar en buffé med sallader, grönsaker, pizza, soppa, bröd och desserter och man betalar utifrån vikten på maten. Men Country Life är också en samlingsplats för alla som är intresserad av en hälsosam livsstil och de säljer också andra slags ekologiska produkter samt naturkosmetika.

Raw Food

Är du intresserad av trenden med Raw Food bör du söka upp någon av restaurangerna som kallas för Jídlo Lasky. Det finns flera sådana bistroer runt om i Prag och de flesta av dem är knutna till någon Yoga Studio, där man alltså kan tanka såväl kropp som själ på en och samma gång. Det finns också en restaurang som heter Secret of Raw som serverar raw food av hög kvalitet och med säsongsbetonade råvaror.

Green Spirit

Som vegetarian kanske du är van vid att bli hänvisad ett eller ett par vegetariska alternativ på de vanliga restaurangerna. Men Green Spirit är en helt vegetarisk restaurang och café som har lagt sitt fokus på att visa att det går att laga utsökt mat utan att man behöver känna att köttet saknas. Där är även fyrbenta vänner välkomna. Ett plus är att all mat som serveras på Green Spirit också är ekologisk.

Lehka Hlava

En av de mest populära vegetariska restaurangerna i Prag är Lehka Hlava som har många små, mysigt inredda rum i olika stilar. De har en bred meny med mycket generösa portioner och med många veganska alternativ att välja mellan. Lehka Hlava har också en systerrestaurang i Gamla Stan som heter Maitrea och som serverar prisvärd och god vegetarisk och ekologisk mat med fin inredning och trevlig personal.

Kommentar på detta inlägg

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *