Ekologisk mat i Jönköping

För dig som bor i trakterna kring Jönköping och letar efter ekologisk mat, ekologiska råvaror, ekologiska livsmedel, ekologiska caféer eller ekologiska restauranger så finns det en hel del att välja mellan. Här guidar vi dig till ekologisk mat i Jönköping.

 

Bikupan

Bikupan är en butik i Jönköping som säljer ekologiska och rättvisemärkta livsmedel och varor. Där behöver du aldrig leta efter de bra alternativen, utan där vet du att det mesta som säljs är ekologiskt, rättvisemärkt eller lokalproducerat. De säljer bland annat frukt, grönsaker och bröd från lokala producenter, liksom honung, hudvårdsprodukter, rapsolja och mjöl. Men det finns också ekologiskt kaffe och thé, godis, glass, nötter, torkad frukt, sojaprodukter, linser, säd och ris, allt ekologiskt odlat. Utöver mat och livsmedel finns också rengörings- och hygienprodukter. Bikupan startade 1989 och har sedan starten drivits i form av en kooperativ ekonomisk förening och många av medlemmarna jobbar ideellt i föreningen.

 

Gårdsbutiker

Gårdsbutiker är ett personligt och unikt sätt att handla ekologiskt mat i Jönköping på. Om du bor på ett hotell nära Elmiamässan kommer du ha nära till flera av dessa gårdsbutiker. I trakten finns det flertalet gårdsbutiker som säljer kött, frukt, grönsaker och annat som är ekologiskt odlat och lokalproducerat. Några av de största och mest kända gårdsbutikerna är Kvill´s, Odensjö Östergård, Rudenstams Bär & Fruktodlingar samt Söderlinds ekologiska grönsaker. Genom att handla lokalproducerat och ekologiskt säkrar du en levande landsbygd och ett öppet, vårdat landskap.

 

Rekohörnan

Rekohörnan är en delikatessbutik som ligger i centrum av Jönköping. Där säljs ekologiska matvaror från såväl Sverige som övriga Europa. Bland sortimentet finns bland annat ost, chark, olivoljor, pasta, kryddor, choklad och färska grönsaker. Många av varorna i sortimentet har fått fina utmärkelser för sin smak och kvalitet, dessutom finns det många varumärken som annars är svåra att hitta. Men Rekohörnan är också ett café och en take away-restaurang. Mellan 11 och 14 erbjuds du helekologiskt fika eller lunch.

 

Ester Kök och Bar

Ester Kök och Bar ligger mitt i Jönköpings centrum, alldeles vid Munksjön. Det är Smålands första Svanenmärkta krog, vilket innebär att de jobbar med så mycket ekologiska och närproducerade råvaror som möjligt och detta innebär också ekologiska viner och drycker. De serverar bland annat lunchbuffé, men också a la carte och catering.

 

Kafé Braheparken

Kafé Braheparken är troligen Jönköpings enda helvegetariska café som serverar såväl lunch som fika, perfekt för dig som tänker på djuren, hälsan och miljön. Fokus ligger just på ett vegetariskt sortiment, men en stor del av sortimentet är också ekologiskt, kravmärkt eller rättvisemärkt. Förutom lunch och fika finns det även delikatesser som du kan köpa med dig hem.

 

Condeco

Ett annat café med ekologisk inriktning är Condeco som också ligger centralt i Jönköping. Allt deras bakverk är hembakat och ekologiskt. Även kaffet är ekologiskt och rättvisemärkt. Inredningen i caféet är en blandning av nya och secondhandmöbler, omklädda med Kelimmattor. Teglet i väggarna kommer från en gammal kyrka i Skåne, tyglamporna tillverkade av egna kaffesäckar och både glaslamporna och kristallkronorna är egen design, tillverkade i Småland. Resultatet är ett ekologiskt café med mysig charm och atmosfär.

Kommentar på detta inlägg

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *