Diléns Saluhall – Ekologisk och närproducerad mat (Gävle)

Diléns Saluhall – Ekologisk och närproducerad mat (Gävle)

Diléns Saluhall är en lokal återförsäljare av ekologisk och närproducerad mat i förorten Valbo (5km utanför Gävle). Kunder kommer hit från ett stort område för att få köpa kött, frukt och andra livsmedel av mycket hög kvalité och som även kan köpas med mycket gott samvete. Många turister som bor på hotell eller bed and breakfast i Gävle tar bussen hit för att uppleva denna mysiga handelsbod som ett trevligt inslag på semestern.

Diléns har en tydlig riktlinje att de enbart säljer produkter som producerats inom en 25 mils radie. En stor del av produkterna kommer även till och med från Valbo eller Gävleområdet.

Handelsbod som drar kunder

Att sälja ekologiska varor är inne och detta sker i många butiker runt om i Gävle. Men Diléns har en profil som gör att de sticker ut i mängden. Butiksmiljön liknar en klassisk gammal lanthandel. De väljer även att stycka själva i en ekologisk styckanläggning. De brinner verkligen för kvalitén och framställer sina produkter utan ”konstiga tillsatser”. De ställer KRAV – precis som konsumenterna allt mer borde göra för att skapa en mer hållbar ekologisk livsstil.

Att de lyckas bra visade sig inte minst 2013 då de vann Eldrimners pris för bästa mathantverk. Att en liten handelsbod kan leva på ekologiska varor en bit utanför en större stad talar även sitt tydliga språk. De har hittat ett koncept som håller i längden. Både mot kunderna och miljön.

Några producenter

Strömbacka Gård –Strömbacka Gård ligger enbart fem mil från Gävle. En stor gård på hela 45 hektar där kossor och ungdjur kan ströva fritt på stora betesmarker. De har specialiserat sig på Aberdeen Angus.

Lars Persson Gård – Från Gävle är det 15 mil till Lars Perssons gård. Här finns 71 djur och det som är något speciellt med gården är att en del av den är kulturreservatet Västeräng. En gård som värnar om miljön på flera plan alltså.

Kommentar på detta inlägg

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *